Sarafovobg.net

Bevеrly Hills of Burgas

Сарафово - Бургас

статия

Сарафово от птичи поглед
Нов офис на Еконт в Бургас – кв. Сарафово. За улеснение и удобство на жителите на квартал Сарафово в Бургас Еконт открива първия си офис в района. Достъпни са всички куриерски и пощенски услуги в цялата страна, както и в Румъния, Гърция, Великобритания, Белгия, Унгария, Словения и Чехия. Гарантираме , че ще бъдете обслужени с усмивка, бързина и професионализъм. Адрес на офиса: гр. Бургас, кв. Сарафово, ул. Ради Николов 30 e-mail: burgas_sarafovo@econt.com телефон: 0879396070, 0879396071 Работно време: понеделник – петък: от 09:00 до 18:00 ч събота: от 09:00 до 13:00 ч Повече информация: - на безплатен телефон 0 8001 8001 - в skype: econt-bg - www.econt.com                     Група по ТАЕ БО в Сарафово Молчето - ул.Брацигово 16 А Всеки понеделник от 14:00 ч. и сряда от 18:10 ч. - ВХОД: 6 лв.                     Група по йога в Сарафово Молчето - ул.Брацигово 16 А Всеки понеделник от 20:00 ч. и сряда от 19:00 ч. - ВХОД: 7 лв.                    

Още идеи и атракции

 

Градините на Сарафово

(Статия от Списание ЗЕЛЕН РАЙ)


ЗЕЛЕН РАЙ

Наричат Сарафово "кварталът с красивите къщи" и "Бургаският Бевърли Хилс". Намиращ се само на 10 км северно от центъра на Бургас, разположен край морето, на хълм, откриващ панорамна гледка към Бургаския залив и Поморие, той се радва на природни дадености и богатства, за които може много да се пише. Но Сарафово е богат най-вече с хората, живеещи там - приветливи, гостоприемни, работливи, обичащи красивото. Пример за това е наскоро започнатата местна гражданска инициатива. Обединени около идеята да развиват традиционно хубавите си градини, превръщайки квартала в "европейското лице на Бургас", преди половин година хората там стартират конкурса "Градините на Сарафово". И вместо да викат неволята, бистрейки политиката по кафенетата или гледайки критично в паницата на съседа, сарафовци запретват ръкави и започват да създават красота!

Състезание, в което всички печелят

И не само сарафовци. Казват, че примерът е заразителен, а подобни начинания са индикация за съзряване на гражданско мислене, нещо в което ние българите сме все още в пеленаческа възраст. Но сега няма да говорим за това, как у нас всеки се спасява поединично, а за желанието на хората от Сарафово да "повдигнат" квартала си с благородна надпревара помежду си. Знаете станалата крилата фраза на Архимед: "Дайте ми опорна точка и ще повдигна Земята". Е, сарафовци са намерили такава - заедността - и сега само от тях зависи колко далече ще стигнат.

Сарафово

Който търси, намира

Осъзнавайки, че най-добрият начин да направят нещо добро за себе си е като мислят за всички, малка група ентусиасти, между които Здравко Генчев от "Замъкът", Дора Джунева от местното читалище и Ангел Николов от Сдружение "Сарафово 21 век", стигат до идеята да организират конкурс за най-хубава градина. И хората тук я прегръщат с радост, сякаш цял живот само това са чакали. Не, че преди това са стояли със скръстени ръце. Макар често да ни посрещаха със свенливи усмивки и с думите "е, нашата градина не е кой знае какво", навсякъде личеше, че стопаните работят градините си със сърце. Условията са благодатни и резултатите - впечатляващи. Влажният и топъл климат благоприятства развитието на много видове, които не виреят на други места у нас и китните дворчета са богати на екзотична растителност. Тук успешно презимуват някои кактуси, палмата трахикарпус, от която има големи плододаващи екземпляри, камелии, водни лилии, пасифлори, видяхме дори и един евкалипт. Често срещани са и индийският люляк, албицията, цезалпинията, аукубата, японският клен. Много от собствениците са страстни колекционери на екзотични растения и не се задоволяват с даденостите на родния пазар. Доставят си ги от чужбина, разменят ги помежду си, обменят опит по отглеждането им. А това сближава. Това ме подсеща, че хората в Сарафово рядко заключват домовете си, гостоприемни са и някак по-усмихнати. И им личи отдалеч. Те обичат красотата и растенията, но не "до тук", както се пее в една песен. В Сарафово не са рядкост озеленените площи около дворовете. И това в страна, в която е "по-нормално" да газиш непочистени от сняг или шума тротоари, или да бъдеш "поздравен" с някой боклук, изхвърлен за удобство направо от балкона!

Нашите фаворити

Сарафово

Преди време организаторите поканиха сп. "Зелен рай" да стане "съучастник" в конкурса. А ние, заговорничейки с тях, си пожелахме повече такива покани. И така, приехме да изпълним две задачи - да помогнем за това градинската инициатива да стане обществено достояние (и как не, може пък сарафовци да "провлачат крак" заради всички ни) и да предоставим поощрителни награди за отличените от нас участници. Втората част определено бе по-трудна. Всяка от градините в Сарафово е хубава по своему. При оформянето на всяка от тях са вложени много любов, въображение и грижа. Все пак, в такива случаи обикновено се откроява по-нестандартното, било като отношение, като идея или като подход при реализацията на конкретно хрумване. Ето и наградените:

Петя Хубчева печели специалната награда - годишен абонамент за сп. "Зелен рай" плюс четирите книги за хоби-градинари на Издателство ПРЕС ("Резитбите в градината", "Стайните растения", "Размножаване на растенията" и "Да излекуваме растенията"). Г-жа Хубчева е демонстрирала истинско вълшебство и завидни умения както при усвояване на неголямото дворно пространство, така и при оформянето на самите растения. Нейно дело са и съдовете, в които са настанени саксийните растения.

Милка Пионова печели годишен абонамент за сп. "Зелен рай". Любящото сърце на г-жа Пионова й е подсказало оригинален начин за превръщането на появил се "дефект" в ефект. Вместо да отсече измръзналата насред двора й овошка, тя я използва като конструкция за внушителната зелена фигура, играеща ролята на център в градината и подкрепяща декоративен елемент със сантиментален за стопанката характер.

Анна и Бойко Генчеви също печелят годишен абонамент за сп. "Зелен рай". Техният градински пиратски кът в "Замъкът" няма аналог в цяло Сарафово.

Пирати в Замъкът 

И Светлана Ставрева печели годишен абонамент за сп. "Зелен рай". Освен другите достойнства, в нейната градина цари и абсолютен ред, което създава допълнително усещане за хармония и мир.

Какво друго да кажем, освен в заключение да си пожелаем повече такива инициативи. Но "сама птичка пролет не прави" е казал народът ни, затова нека не чакаме политиците да оправят страната ни, а да запретнем ръкави. Всички заедно!